Poznajemy historię naszego miasta i Kujaw- zwiedzanie z przewodnikiem

Fundacja Caietanus realizuje projekt finansowany z Fundacji "ANWIL dla Włocławka” pt. "Aktywnie z pasją". W ramach tego projektu w dniu 07.11.2015 r grupa chętnych osób 50+ wzięła udział w wyjściu po ciekawych miejscach naszego miasta. Wspólnie z przewodnikiem Panem Andrzejem Winiarskim grupa poznawała historię Placu Kopernika, katedry, kościółka Św. Witalisa oraz okolicznych budynków i ulic. Uczestnicy mogli porównać obecny stan z dawnym fotografiami, prezentowanymi przez przewodnika w albumach oraz historię naszego miasta i Kujaw. Pan Andrzej z pasją opowiadał nieznane historię miejsc i osób z nimi związanymi. Uczestnicy z zainteresowaniem słuchali, przypominali sobie te miejsca z dzieciństwa oraz zadawali przewodnikowi pytania. Podczas spotkania ustalono, iż za dwa tygodnie odbędzie się kolejne zwiedzanie podczas, którego uczestnicy będą mogli obejrzeć min. Muzeum Diecezjalne. Zapraszamy wszystkich chętnych do uczestnictwa w spotkaniu, więcej informacji na plakatach, ogłoszeniach pod nr tel 54 4123925, 501531062.

• 20151107_110452