Trwa wdrażamy projekt pn. "Kuchenne doświadczenia", finansowany z Fundacji "ANWIL dla Włocławka". W marcu w zajęciach z projektu brały udział grupy dzieci i młodzieży wraz ze swoimi steetworkerami oraz uczniowie, zarównio w zajęciach otwartych jak również warsztatowych, z Zespołu Szkół nr 3 we Włocławku. "Doświadczenia" były bardzo ciekawe i smakowite. Obserowano zjawiska występujące podczas produkcji majonezu, ścinania się białek, podczas piecznia mięsa, zmiany podczas obróbki surowców, zagęszczania potraw itp. Były też lekcje otwarte z języka angielskiego zawodowego, gdzie uczniowie utrwalali nazwy surowców, czy zajęcia z bilogii, gdzie poznawali surowce z piramidy żywieniowej, które mają pozytywany wpływ na podnoszenie odporności zdrowotnej naszego organizmu. Podczas zajęć nagrywane są również krótkie filmiki. Odbyło się również wyjście do zakładu produkcyjnego- RUN Chłodni we Wlocławku, gdzie uczniowie- uczestnicy projektu, mogli obserwować urządzenia i proces obróbki mięsa oraz głębokiego mrożenia surowców. Na ostatnich zajęciach z projektu uczniowie poznawali bakalie oraz sposób wypieku i zdobienia tradycjynych mazurków. Przed nami kolejne zajęcia dla poszczególnych grup. Mamy nadzieję, że będą znów bardzo ciekawe. Zachęcamy do odwiedzania naszego fanpage Fundacji Caietanus na Facebook i oglądania licznych galerii i filmików z projektu.